13 Februari 2021

Beste,

We hebben een vliegende start genomen in 2021. Hierbij geef ik u graag een overzicht van alle initiatieven aan het begin van het nieuwe jaar.

Nieuw STADSGEz/dICHT Over Poesele

Op de gemeenteraad van donderdag 28 januari 2021 stelde ik het vijfde van zes kaarten voor over de Nevelse deelgemeenten.  Voor mijn vijfde stadsgedicht liet ik mij inspireren door een fraaie foto van de sportsite van deelgemeente Poesele. De foto van Ive Steyaert toont het voetbalveld in kunstgras met op de achtergrond de torenspits van de Sint-Laurentiuskerk van Poesele. In het gedicht vergelijk ik het schrijven van poëzie met voetbal. Het gedicht is een antwoord op het gedicht ‘De Renner’, het gedicht dat eerste stadsdichter Martin Carrette over het standbeeld van Lucien Buysse in Wontergem schreef.  De kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de cultuurdienst (CC Leietheater), het onthaal van DC Leiespiegel, het onthaal van het gemeentehuis van Nevele, de bibliotheken van Deinze en Landegem, de boekhandels van Deinze, het MUDEL, de dienst toerisme,  de lokale middenstand, …

Klik hier : Nieuw STADSGEz/dICHT Over Poesele

Digitale herdenking Martin Carrette – met de steun van de stedelijke culturele instellingen en Décédé

Op 28 januari was het ook exact vijf jaar geleden dat onze eerste stadsdichter Martin Carrette overleed. Omdat Martin verder leeft in onze harten, konden we dit moment niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Zijn indrukwekkend oeuvre stond centraal tijdens een digitale herdenking op facebook tijdens gedichtendag. Bekende dichters zoals Paul DemetsRoel Richelieu Van Londersele, Leen Pil, Luc C Martens en Steven Van Der Heyden gaven gehoor aan onze oproep. De gewezen stadsdichter van Antwerpen, Peter Holvoet, droeg zelfs zijn nieuwste gedicht ‘Een aanval van vrede’ op aan Martin. Zelf schreef ik voor deze gelegenheid een hommagegedicht

Klik hier : Digitale herdenking Martin Carrette

Marianne – in memoriam 

Op vrijdag 29 januari ging mevrouw Marianne Dossche, de moeder van onze Deinse bibliotheek, veel te vroeg van ons heen.  Mijn laatste woorden zijn voor haar:

“We hebben zoveel voor eeuwig aan jou ontleend, de zin om te lezen, schrijven, samen te werken, te leren houden van de schone dingen van het leven. Bedankt Marianne voor wie je was voor ons en voor wat je in beweging hebt gezet. We zullen het koesteren en overeind houden. Dat is beloofd.”

Steven Van de Putte
Stadsdichter

www.stevenvandeputte.be