Na het stadsdichterschap van Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) werd er een nieuwe stadsdichter van Deinze aangesteld. Steven Van de Putte werd op de gemeenteraad van 28 maart 2019 benoemd als derde stadsdichter van Deinze en dit tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. 

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette (†2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd vorige maand gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten en activiteiten hun poëtische stempel op onze Leiestad. 

Steven Van de Putte (°1976) is licentiaat taal-en letterkunde – Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij zetelde tot eind vorig jaar als gemeenteraadslid. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen (waaronder het kunstenfestival ‘Zijspoor’ met Cultuurschok vzw), is schrijven op vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Sinds 2010 maakt Steven deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief in Deinze onder de vleugels van de eerdere stadsdichters. Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam er de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek. Bezoek ook eens de website “Moederstad” – klik hier !

De stad Deinze wil het project stadsdichter verder zetten om zo de poëzie in onze regio een blijvend platform te geven. De keuze voor Steven Van de Putte als nieuwe stadsdichter was een logische keuze, aangezien hij in zijn werk een sterke verbondenheid toont met zijn stad en streek. De stadsdichter is in Deinze een onbezoldigde functie. De stad geeft financiële en logistieke steun aan de stadsdichter bij zijn opdracht tot het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. De aanstelling van de nieuwe stadsdichter vindt plaats op zondagvoormiddag 19 mei in De Klaproos in Landegem.