Het Nieuwsblad 3/9/2019 Eddy Lefevre

Stadsdichter Steven Van de Putte naar 15e Nationale Stadsdichtersdag in Nederland

DEINZE / NEVELE – Op zaterdag 7 september heeft voor de 15e keer de Nationale Stadsdichtersdag plaats in Lelystad in de provincie Flevoland in Nederland. Alleen dichters die in Vlaanderen of Nederland officieel door hun gemeenteraad zijn benoemd, nemen deel aan deze jaarlijkse poëtische ontmoetingsdag. Ook de stadsdichter van Deinze, Steven Van de Putte, woont de jubileumeditie van dit evenement bij. Hij brengt er zijn Canteclaer-cyclus.

Canteclaer-cyclus

De dichters krijgen een druk programma voor de kiezen. In de namiddag trekken zij naar gastadressen in de stad om er in een gemoedelijke sfeer voor te lezen uit hun oeuvre. Lelystad wordt zo voor één dag het mekka van de poëzie der lage landen. Inwoners van de stad verzamelen bij gezinnen in de tuin of in de huiskamer om naar poëzie te luisteren.  ‘s Avonds volgt er dan een officieel gedeelte in het Agora theater, waar de stadsdichters tijdens een voordracht kennismaken met de stadsgedichten van hun collega’s. Steven Van de Putte brengt er zijn Canteclaer-cyclus, een gedichtencyclus die hij schreef rond de verhuis van de beeldengroep van Chris Ferket in het Deinse stadscentrum.

Netwerken

In het totaal reizen maar liefst 56 stadsdichters af naar Lelystad. Van de dertien Vlaamse stadsdichters tekenen deze van Destelbergen, Haacht, Kaprijke, Lierde, Opwijk en Deinze present. “Wij zijn blij dat Steven de stad Deinze daar vertegenwoordigt. Het behoort tot zijn opdracht om de poëzie van onze Leiestad ook buiten de stadsgrenzen bekend te maken. Door zijn deelneming aan het jaarlijks treffen in Lelystad, maakt de stadsdichter volop werk van zijn promotionele opdracht en treedt hij bovendien in de voetsporen van zijn voorgangers. Zowel Martin Carrette als Luc C. Martens waren daar elk jaar trouw op post. Steven zet dus een traditie verder”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Stadsdichter Steven Van de Putte vult aan: “Het is ook een ideaal netwerkmoment. Je kan met je collega-stadsdichters ideeën uitwisselen en samenwerkingsverbanden opzetten. Je krijgt ook een beter inzicht in de ondersteuning die andere stadsdichters in hun stad genieten. Het is met andere woorden de gedroomde literaire kruisbestuiving.”

Bundel

Gerard Beense organiseert zijn Stadsdichtersdag al sinds 2005, het jaar waarin hij zelf de eerste stadsdichter van Lelystad werd. Vlaanderen is van bij het begin bij dit gebeuren betrokken. De eerste Vlaming die deelnam was de bekende wielersportdichter Willie Verhegghe uit Ninove.

De gedichten van alle deelnemers worden traditiegetrouw samengebracht in een fraaie ‘Stadsgedichtenbundel 2019 -gedichten over stad, streek en dorp’. Deze driehonderd bladzijden tellende bundel wordt uitgegeven bij Uitgeverij Kontrast en kost vijftien euro. 

Volledig traject per trein

Stadsdichter Steven Van de Putte reist over Antwerpen en Schiphol per trein naar Lelystad. Hij wil zich hiermee inschrijven in het duurzaam mobiliteitsverhaal van de stad. “Ik ben iets meer dan drie uren onderweg van Deinze naar Lelystad. Het ideaal moment om te schrijven aan mijn eerste van zes ‘STADSGE z/d ICHTEN’ die vanaf het najaar op postkaarten verschijnen.”


Het laatste nieuws 3/9/2019 Anthony Statius

Steven Van de Putte naar Nationale Stadsdichtersdag

De Deinse stadsdichter Steven Van de Putte neemt op zaterdag 7 september deel aan de vijftiende Nationale Stadsdichtersdag in het Nederlandse Lelystad. Steven zal er zijn Canteclaer-cyclus brengen, een gedichtencyclus die hij schreef rond de verhuis van de beeldengroep van Chris Ferket in het Deinse stadscentrum. 

Net zoals zijn voorgangers Martin Carrette en Luc C. Martens zal stadsdichter Steven Van de Putte Deinze vertegenwoordigen op de Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad. In totaal reizen 56 stadsdichters af naar Lelystad en van de dertien Vlaamse stadsdichters tekenen deze van Destelbergen, Haacht, Kaprijke, Lierde, Opwijk en Deinze present.

“We zijn blij dat Steven onze stad zal vertegenwoordigen”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V). “Het behoort tot zijn opdracht om de poëzie van onze Leiestad ook buiten de stadsgrenzen bekend te maken.” Steven Van de Putte vult aan: “Het is ook een ideaal netwerkmoment. Je kan met je collega-stadsdichters ideeën uitwisselen en samenwerkingsverbanden opzetten. Ik zal er mijn Canteclaer-cyclus brengen en de gedichten van alle deelnemers worden traditiegetrouw samengebracht in een fraaie ‘Stadsgedichtenbundel 2019 -gedichten over stad, streek en dorp’. Deze driehonderd bladzijden tellende bundel wordt uitgegeven bij Uitgeverij Kontrast en kost vijftien euro.”

“Tenslotte wil ik nog melden dat ik de reis naar Lelystad met de trein zal afleggen. Ik ben iets meer dan drie uren onderweg; een ideaal moment om te schrijven aan mijn eerste van zes STADSGE z/d ICHTEN die vanaf het najaar op postkaarten verschijnen”, besluit Steven.


Opening Leie Theater 2019

Zondag 1 september mocht Johan Verminnen als eerste artiest een schitterend concert geven in de theaterzaal van het nieuwe CC. Zelf mocht ik op uitnodiging van de stad bij aanvang van het concert het gedicht voorlezen dat ik speciaal voor de opening schreef. Een ervaring die ik nooit zal vergeten. Krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk. Ben het stadsbestuur en in het bijzonder onze cultuurschepen Rutger De Reu dankbaar voor deze unieke kans. Een motivatie om nog harder te werken als stadsdichter (foto’s Leietheater en Wim Van der Cruyssen).


Het laatste nieuws 1/8/2019 Anthony Statius

Chirokamp in Nevelse serres inspireert stadsdichter

Het verhaal van Chiro Burcht, die te gast was in het Nevelse sierteeltbedrijf van Goderick Meuninck en Annemarie Vroman, is ook de Deinse stadsdichter Steven Van de Putte niet ontgaan. Hij liet zijn inspiratie de vrije loop en sloeg onmiddellijk aan het dichten. Het resultaat kan u onderaan dit artikel lezen.

Een aantal dagen geleden was een honderdtal jongeren van Chiro Burcht te gast bij siertelers Goderick Meuninck en Annemarie Vroman uit Nevele. Normaal gezien ging de groep naar het Waalse dorpje Martilly, maar aangezien daar nog steeds sprake is van varkenspest bij everzwijnen, moest men op zoek gaan naar een alternatief. 

Na een oproep van de vrouwenvereniging KVLV bij al haar leden die actief zijn in de land- en tuinbouw, boden Goderick en Annemarie hun bedrijf in Nevele aan als kamplocatie. Tien dagen lang konden de jongeren terecht op de weide naast de serres, en eten en douchen deden zij tussen de honderden kamerplanten. Een kamp om nooit te vergeten. Om het al helemaal onvergetelijk te maken, werd het verhaal door Steven Van de Putte vereeuwigd in een gedicht:

Klik hier voor “Kamp”


Het Nieuwsblad 1/8/2019 Eddy Lefevre

Chirokamp inspireert stadsdichter

Siertelers Goderick Meuninck en Annemarie Vroman uit Nevele waren de reddende engelen voor de Chiro uit Burcht.

Hun zomerkamp in Wallonië kon niet doorgaan wegens varkenspest aldaar. Goderick en Annemarie ontvingen hen echter met open armen op de weide naast hun serres. Dit opmerkelijk initiatief inspireerde stadsdichter Steven Van de Putte tot onderstaand gedicht.

Klik hier voor “Kamp


Het laatste nieuws 20/7/2019 Anthony Statius

Stadsdichter brengt ode aan Tolpoortstraat met gedicht Tolpoortpijn in vitrine BelCoPrint

Kersvers stadsdichter Steven Van de Putte heeft zijn eerste gedicht in het straatbeeld van Deinze laten zien. In de etalage van de winkel BelCoPrint, vlak bij de plaats waar vroeger het standbeeld ‘Reynaert op het graf van Coppe’ stond, prijkt nu tijdelijk het gedicht Tolpoortpij. 

Na de zoveelste beschadiging door vandalisme werd het standbeeld ‘Reynaert op het graf van Coppe’ permanent verwijderd uit de Tolpoortstraat. Het beeld van Chris Ferket wordt opnieuw gerestaureerd alvorens het een nieuwe plek krijgt op het Rheinbachplein. De gebeurtenissen inspireerden stadsdichter Steven Van de Putte tot het neerpennen van het gedicht Tolpoortpijn. Dit gedicht prijkt sinds deze week in de vitrine van de winkel BelCoPrint, ter hoogte van de plaats waar ooit het beeld stond.

“Er zijn meerdere redenen waarom ik dicht gedicht heb geschreven”, zegt Steven. “Zo is er de rijke geschiedenis van deze straat met onder andere de molens van Deinze en de unieke ligging aan de Leie. Een tweede reden is het feit dat ik op 19 mei werd aangesteld als stadsdichter; exact drie jaar voordat de Canteclaerstoet opnieuw door Deinze zal trekken. Ik wou iets schrijven rond het verhaal van Canteclaer en zo kwam ik automatisch bij het beeld van Chris Ferket uit. Tenslotte is het gedicht ook een steunbetuiging aan de stad, opdat men het beeld in ere kan herstellen. Het beeld symboliseert onze volkscultuur en daarom hoort het thuis in het straatbeeld. Als stadsdichter is het mijn opdracht poëzie zo goed mogelijk naar buiten te brengen en daarom kom ik nu ook letterlijk met dit gedicht naar buiten. Met dank aan Hans Lippens kan je Tolpoortpijn de hele zomer lang op lezen in de etalage van BelCoPrint. Het vervolg op het gedicht, dat gaat over de nieuwe locatie van het beeld, ligt ook al klaar.”


Steven Van de Putte is 3e stadsdichter van Deinze

Het nieuwsblad 25/5/2018 Eddy Lefevre

Na Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) werd Steven Van de Putte op de gemeenteraad van 28 maart benoemd als derde stadsdichter van Deinze. Zijn ambtstermijn loopt tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Zondagnamiddag werd Steven officieel aangesteld in zaal De Klaproos in Landegem. Een fotoreportage van Ive Steyaert, die ook met de derde stadsdichter intens zal samenwerken als fotograaf.

De nieuwe stadsdichter bracht een hommage aan zijn voorgangers. Wijlen Martin Carrette was vertegenwoordigd door zijn echtgenote Marleen, die een ruiker bloemen kreeg. Luc C Martens was persoonlijk aanwezig en bracht ook enkele gedichten samen met zijn opvolger. Auteur Patrick Bernauw bracht in de stad van Canteclaer een literaire ‘Reynaert de Vos’ performance in tweespraak met Steven. Steven schonk tussendoor de opbrengst van zijn eerste dichtbundel ‘Moederstad’ aan de organisaties Move To Serve en Vriendjes Tegen Kanker, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt. Er waren nog toespraken van schepen van cultuur Rutger De Rey en burgemeester Jan Vermeulen. Toetsenspeler Mattias Vanhoecke en trompettist Sam Vandekerckhove brachten jazzy getinte muzikale intermezzi. De presentatie werd verzorgd door Yves Van Durme.

Derde stadsdichter

Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’ bij Yves Van Durme. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

Als stadsdichter is Steven Van de Putte ook voorzitter van DéCéDé, het dichterscollectief, opgericht door Martin Carrette, waarvan hij zelf sinds 2010 deel uitmaakt. De stadsdichter promoot de stad tot ver buiten haar eigen grenzen via poëzie én promoot poëzie bij de inwoners van Deinze.

Als eerste project zal Steven Van de Putte de poëtische ring rond de stad, gedicht door de eerste stadsdichter, Martin Carrette, verbreden naar de zes nieuwe Nevelse deelgemeenten van de stad. Je kan alle projecten van de stadsdichter volgen op zijn website. Je kan hem ook contacteren via zijn website www.deinze.be/stadsdichter.

Hommagekaart en hommagegedicht

Steven Van de Putte: ‘Op zondag 19 mei stelde ik mijn eerste poëziekaart voor tijdens de aanstellingsplechtigheid in De Klaproos in Landegem. Het is een fraaie, door de stad Deinze uitgegeven, kaart waarin ik hulde breng aan mijn voorganger Luc C Martens. Op de voorkant prijkt een foto van een koffieschilderij van Jesse Van Gompel waarop Luc wordt geportretteerd. Jesse was één van de beeldende kunstenaars met wie Luc als stadsdichter samenwerkte. Het gedicht zelf verwijst zowel naar de vele evenementen die Luc organiseerde als naar een aantal belangrijke thema’s in zijn oeuvre als stadsdichter, waaronder de vier seizoenen. Vandaar ook de titel ‘stadsdichter van alle seizoenen’. Het hommagegedicht laat zich dan ook lezen als een soort persoonlijke leidraad doorheen de lijvige afscheidsbundel “Stad van alle seizoenen”, Luc C. Martens, stadsdichter van Deinze 2014-2019, die nog altijd in de lokale boekhandel verkrijgbaar is.’ (zie bij de foto’s).

De hommagekaart is gratis beschikbaar op de cultuurdienst van de stad Deinze of in één van de culturele instellingen van de stad, zoals de bibliotheken of het MUDEL.

Fotomateriaal Ives Steyaert


Steven Van de Putte officieel aangesteld als stadsdichter

Het Laatste Nieuws 19/5/2019

Anthony Statius Steven Van de Putte nam de fakkel over van Luc C. Martens

Steven Van de Putte is zondagmiddag officieel aangesteld als derde stadsdichter van Deinze. In een goedgevulde zaal De Klaproos in Landegem bracht Steven een hommage aan zijn voorgangers, wijlen Martin Carrette en Luc C. Martens. De opbrengst van zijn eerst dichtbundel Moederstad schonk Steven aan ‘Move To Serve’ en ‘Vriendtjes Tegen Kanker’, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt.

Op de gemeenteraad van donderdag 28 maart werd Steven Van de Putte unaniem verkozen als nieuwe stadsdichter van Deinze. Op zondag 19 mei vond de officiële aanstelling plaats in zaal De Klaproos in Landegem. De huldiging werd gepresenteerd door Yves Van Durme en opgeluisterd door muziek van Mattias Vanhoecke en Sam Vandekerckhove, een literaire Reynaert de Vos-performance door auteur Patrick Bernauw en natuurlijk door heel wat gedichten.

Steven bracht eerst een mooie hommage aan Martin Carrette; de eerste stadsdichter van Deinze, die in 2016 overleed. Ook Stevens rechtstreekse voorganger Luc C. Martens nam officieel afscheid als stadsdichter en Steven bracht enkele gedichten uit zijn eerste poëziebundel Moederstad. De opbrengst van zijn eerste verkochte exemplaren, een mooie 750 euro, schonk hij aan de vzw Vriendtjes Tegen Kanker, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt. Davy Goossens van Move To Serve, die sportieve uitdagingen aangaat om goede doelen te steunen, legde nog eens 1.000 euro bij.


Steven Van de Putte mag de titel van stadsdichter dragen tot 2022.

Steven Van de Putte wordt nieuwe Deinse stadsdichter

Na het stadsdichterschap van Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) wordt er een nieuwe stadsdichter van Deinze aangesteld. Steven Van de Putte wordt op de gemeenteraad van 28 maart 2019 benoemd als derde stadsdichter van Deinze en dit tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek.

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette († 2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd vorige maand gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten en activiteiten hun poëtische stempel op onze Leiestad. 

Steven Van de Putte (° 1976) is licentiaat taal-en letterkunde – Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij zetelde tot eind vorig jaar als gemeenteraadslid. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen (waaronder het kunstenfestival ‘Zijspoor’ met Cultuurschok vzw), is schrijven op vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Sinds 2010 maakt Steven deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief in Deinze onder de vleugels van de eerdere stadsdichters. Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam er de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

“De stad Deinze wil zich samen met de nieuwe stadsdichter blijvend inzetten om poëzie in onze regio een blijvend platform te geven. De keuze voor Steven Van de Putte als nieuwe stadsdichter was een logische keuze, aangezien hij in zijn werk een sterke verbondenheid toont met zijn stad en streek” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

De stadsdichter is in Deinze een onbezoldigde functie. De stad geeft financiële en logistieke steun aan de stadsdichter bij zijn opdracht tot het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. De aanstelling van de nieuwe stadsdichter vindt plaats op zondagvoormiddag 19 mei in De Klaproos in Landegem.


Steven Van de Putte wordt 3e Deinse stadsdichter

Bron : Het Nieuwsblad 24/3/2019 door Eddy Lefevre

DEINZE / NEVELE – Steven Van de Putte wordt de derde stadsdichter van Deinze en volgt daarmee Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) op. Hij wordt benoemd op de gemeenteraad van 28 maart en zal officieel worden aangesteld op zondag 19 mei in De Klaproos in Landegem. Zijn mandaat loopt tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek.

Fotomateriaal Ives Steyaert

Met Steven Van de Putte heeft Deinze heeft zijn derde stadsdichter

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette (+ 2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd vorige maand gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten, poëtische postkaarten en andere activiteiten hun poëtische stempel op de Leiestad.

Steven Van de Putte (° 1976) is licentiaat taal-en letterkunde – Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij zetelde tot eind vorig jaar als gemeenteraadslid. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival’Zijspoor’ met Cultuurschok vzw, is schrijven vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Sinds 2010 maakt Steven deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief in Deinze onder de vleugels van de eerdere stadsdichters. Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘Literaire creatie’. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

“De stad Deinze wil zich samen met de nieuwe stadsdichter blijven inzetten om poëzie in onze regio een blijvend platform te geven. De keuze voor Steven Van de Putte als nieuwe stadsdichter was een logische keuze, aangezien hij in zijn werk een sterke verbondenheid toont met zijn stad en streek,” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Projecten

De stadsdichter is in Deinze een onbezoldigde functie. De stad geeft wel financiële en logistieke steun aan de stadsdichter bij zijn opdracht tot het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. In dat kader engageert Steven zich om de traditie van Martin Carrette en Luc C. Martens verder te zetten. Hij wil o.a. de reeks van elf poëtische postkaarten, die reeds verschenen zijn over de elf deelgemeenten van het ‘oude’ Deinze, aanvullen met zes postkaarten over de zes deelgemeenten van het ‘oude’ Nevele, deze keer ook weer met foto’s van Ive Steyaert. Daarnaast wil hij ook eigen accenten leggen, geïnspireerd op de rijke lokale geschiedenis  Daarnaast wil hij ook uitgebreid gebruik maken van de nieuwe media ter promotie van Deinze, de Leiestreek en het Meetjesland via de poëzie. Zijn eerste stadsgedicht wordt een hommage aan zijn voorganger Luc C Martens.

Deinze heeft een nieuwe stadsdichter. De keuze is gevallen op Steven Van de Putte, die vorig jaar debuteerde met zijn dichtbundel Moederstad, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Steven treedt hiermee in de voetsporen van Martin Carrette (overleden in 2016) en Luc C. Martens. “Ik zet de traditie van mijn voorgangers verder, maar zal eigen accenten leggen. Zo haal ik veel inspiratie uit de lokale geschiedenis”, zegt Steven.
Mits goedkeuring van de gemeenteraad wordt Steven Van de Putte op donderdag 28 maart officieel benoemd als derde stadsdichter van Deinze, een titel die hij mag dragen tot en met 2022. Tot eind vorig jaar zetelde Steven nog zelf in de gemeenteraad als fractieleider van Open Vld en daarnaast was hij vroeger ook actief als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival Zijspoor met Cultuurschok. De voorbije jaren is schrijven zijn favoriete creatieve uitlaatklep geworden en de komende drie jaar mag hij Deinze al dichtend vertegenwoordigen.
“Mijn taak als stadsdichter is dubbel”, zegt Steven. “Enerzijds wil ik poëzie promoten bij de inwoners. Ik zal zoveel mogelijk aanwezig zijn op verschillende belangrijke momenten, zoals de opening van het Leietheater, en daarnaast wil ik mensen betrekken, bijvoorbeeld door het geven van workshops. Anderzijds is het mijn taak om Deinze te promoten door middel van gedichten, zodat toeristen een andere kijk krijgen op wat onze stad en streek te bieden hebben. Zo zal ik de postkaartenreeks van mijn voorgangers uitbreiden met postkaarten van de zes deelgemeenten in Nevele. Ive Steyaert zal opnieuw zorgen voor de foto’s bij deze gedichten. Mijn eerste gedicht als stadsdichter wordt een hommage aan mijn voorganger Luc C. Martens.”

Steven Van de Putte wordt derde stadsdichter van Deinze: “Mijn inspiratie? Onze lokale geschiedenis”

Bron : Het laatste Nieuws 24/3/2019 – Anthony Statius

Deinze heeft een nieuwe stadsdichter. De keuze is gevallen op Steven Van de Putte, die vorig jaar debuteerde met zijn dichtbundel Moederstad, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Steven treedt hiermee in de voetsporen van Martin Carrette (overleden in 2016) en Luc C. Martens. “Ik zet de traditie van mijn voorgangers verder, maar zal eigen accenten leggen. Zo haal ik veel inspiratie uit de lokale geschiedenis”, zegt Steven.  

Mits goedkeuring van de gemeenteraad wordt Steven Van de Putte op donderdag 28 maart officieel benoemd als derde stadsdichter van Deinze, een titel die hij mag dragen tot en met 2022. Tot eind vorig jaar zetelde Steven nog zelf in de gemeenteraad als fractieleider van Open Vld en daarnaast was hij vroeger ook actief als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival Zijspoor met Cultuurschok. De voorbije jaren is schrijven zijn favoriete creatieve uitlaatklep geworden en de komende drie jaar mag hij Deinze al dichtend vertegenwoordigen.

“Mijn taak als stadsdichter is dubbel”, zegt Steven. “Enerzijds wil ik poëzie promoten bij de inwoners. Ik zal zoveel mogelijk aanwezig zijn op verschillende belangrijke momenten, zoals de opening van het Leietheater, en daarnaast wil ik mensen betrekken, bijvoorbeeld door het geven van workshops. Anderzijds is het mijn taak om Deinze te promoten door middel van gedichten, zodat toeristen een andere kijk krijgen op wat onze stad en streek te bieden hebben. Zo zal ik de postkaartenreeks van mijn voorgangers uitbreiden met postkaarten van de zes deelgemeenten in Nevele. Ive Steyaert zal opnieuw zorgen voor de foto’s bij deze gedichten. Mijn eerste gedicht als stadsdichter wordt een hommage aan mijn voorganger Luc C. Martens.”

“Martin en Luc hebben bakens verzet en ik wil deze traditie verderzetten”, vervolgt Steven. “Zij hebben poëzie tot in de huiskamers gebracht. Ondertussen zal ik ook eigen accenten leggen. Als geschoolde classicus vind ik geschiedenis heel belangrijk en zo zal lokale historiek een inspiratiebron vormen voor mijn werk. Daarnaast zal ik ook zoveel mogelijk nieuwe media aanwenden om mijn gedichten te verspreiden, ik denk maar aan een podcast en regelmatige updates op mijn website.”

“Er zijn twee voorwaarden om stadsdichter te kunnen worden”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V). “Je hoeft niet in Deinze te wonen, maar je moet wel een band hebben met de stad en haar inwoners. Daarnaast moet je voldoende geschoold zijn in de poëzie, want we streven wel naar kwaliteit. Dat Steven kan dichten, bewees hij al op zeventienjarige leeftijd, toen hij de tweede plaats won in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Sinds 2010 maakt hij deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief dat werd opgericht door wijlen Martin Carrette en vorig jaar kwam zijn debuutbundel Moederstad uit, een ode aan Gent, Deinze en de Leiestreek.”

Na de goedkeuring door de gemeenteraad wordt Steven op zondag 19 mei aangesteld tijdens een ceremonie in zaal De Klaproos in Landegem.

Fotomateriaal Ives Steyaert