Steven Van de Putte is 3e stadsdichter van Deinze

De eerste Deinse editie van Reveil

Ive Steyaert. Copyright © 2019

Het regenweer bleek geen spelbreker te zijn voor de eerste Deinse editie van Reveil. Op vrijdag 1 november verzamelde een honderdtal mensen op de begraafplaats van Deinze voor een ingetogen eerbetoon aan de overledenen, een organisatie van stad Deinze en het CC Leietheater.  Stadsdichter Steven Van de Putte praatte een programma met zeven dichters en muziekgroep VENTUS aan elkaar. Het publiek kreeg gedichten van het dichterscollectief Deinze (DéCéDé) over gemis, afscheid of herfstmelancholie te horen. Naast de stadsdichter zelf, tekenden ook Luc C Martens, Eddy Vaernewyck, Anne Cockaerts, Patrick Verstraete, Franky Taveirne en Sven De Potter present voor het poëtisch luik van Reveil. De gedichten werden afgewisseld met hemelse jazz-popliedjes van de piepjonge muzikanten Emma Demoor en Gonzalo Temmermans. Met hun band Ventus brachten zij ijzersterke nummers over het overlijden van een grootvader, nostalgie of liefdesverdriet.  Poëzie en muziek vloeiden naadloos in elkaar over tijdens het één uur durend programma. Lees hier alle gedichten van het dichterscollectief. 

Stadsdichter Steven Van de Putte praatte een programma met zeven dichters en muziekgroep VENTUS aan elkaar. Het publiek kreeg gedichten van het dichterscollectief Deinze (DéCéDé) over gemis, afscheid of herfstmelancholie te horen. Naast de stadsdichter zelf, tekenden ook Luc C Martens, Eddy Vaernewyck, Anne Cockaerts, Patrick Verstraete, Franky Taveirne en Sven De Potter present voor het poëtisch luik van Reveil. De gedichten werden afgewisseld met hemelse jazz-popliedjes van de piepjonge muzikanten Emma Demoor en Gonzalo Temmermans. Met hun band Ventus brachten zij ijzersterke nummers over het overlijden van een grootvader, nostalgie of liefdesverdriet.  Poëzie en muziek vloeiden naadloos in elkaar over tijdens het één uur durend programma.

Lees hier alle gedichten van het dichterscollectief. 

Stadsdichter en eerste reveil


Het nieuwsblad 25/5/2018 Eddy Lefevre

Na Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) werd Steven Van de Putte op de gemeenteraad van 28 maart benoemd als derde stadsdichter van Deinze. Zijn ambtstermijn loopt tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Zondagnamiddag werd Steven officieel aangesteld in zaal De Klaproos in Landegem. Een fotoreportage van Ive Steyaert, die ook met de derde stadsdichter intens zal samenwerken als fotograaf.

De nieuwe stadsdichter bracht een hommage aan zijn voorgangers. Wijlen Martin Carrette was vertegenwoordigd door zijn echtgenote Marleen, die een ruiker bloemen kreeg. Luc C Martens was persoonlijk aanwezig en bracht ook enkele gedichten samen met zijn opvolger. Auteur Patrick Bernauw bracht in de stad van Canteclaer een literaire ‘Reynaert de Vos’ performance in tweespraak met Steven. Steven schonk tussendoor de opbrengst van zijn eerste dichtbundel ‘Moederstad’ aan de organisaties Move To Serve en Vriendjes Tegen Kanker, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt. Er waren nog toespraken van schepen van cultuur Rutger De Rey en burgemeester Jan Vermeulen. Toetsenspeler Mattias Vanhoecke en trompettist Sam Vandekerckhove brachten jazzy getinte muzikale intermezzi. De presentatie werd verzorgd door Yves Van Durme.

Derde stadsdichter

Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’ bij Yves Van Durme. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

Als stadsdichter is Steven Van de Putte ook voorzitter van DéCéDé, het dichterscollectief, opgericht door Martin Carrette, waarvan hij zelf sinds 2010 deel uitmaakt. De stadsdichter promoot de stad tot ver buiten haar eigen grenzen via poëzie én promoot poëzie bij de inwoners van Deinze.

Als eerste project zal Steven Van de Putte de poëtische ring rond de stad, gedicht door de eerste stadsdichter, Martin Carrette, verbreden naar de zes nieuwe Nevelse deelgemeenten van de stad. Je kan alle projecten van de stadsdichter volgen op zijn website. Je kan hem ook contacteren via zijn website www.deinze.be/stadsdichter.

Hommagekaart en hommagegedicht

Steven Van de Putte: ‘Op zondag 19 mei stelde ik mijn eerste poëziekaart voor tijdens de aanstellingsplechtigheid in De Klaproos in Landegem. Het is een fraaie, door de stad Deinze uitgegeven, kaart waarin ik hulde breng aan mijn voorganger Luc C Martens. Op de voorkant prijkt een foto van een koffieschilderij van Jesse Van Gompel waarop Luc wordt geportretteerd. Jesse was één van de beeldende kunstenaars met wie Luc als stadsdichter samenwerkte. Het gedicht zelf verwijst zowel naar de vele evenementen die Luc organiseerde als naar een aantal belangrijke thema’s in zijn oeuvre als stadsdichter, waaronder de vier seizoenen. Vandaar ook de titel ‘stadsdichter van alle seizoenen’. Het hommagegedicht laat zich dan ook lezen als een soort persoonlijke leidraad doorheen de lijvige afscheidsbundel “Stad van alle seizoenen”, Luc C. Martens, stadsdichter van Deinze 2014-2019, die nog altijd in de lokale boekhandel verkrijgbaar is.’ (zie bij de foto’s).

De hommagekaart is gratis beschikbaar op de cultuurdienst van de stad Deinze of in één van de culturele instellingen van de stad, zoals de bibliotheken of het MUDEL..Festival van de Boekhandel: Literaire fijnproeversavond

donderdag 4 april 2019
Van: 18:00
Tot: 21:00 Standaard Boekhandel Deinze Tolpoortstraat 46 Bus 1 9800 Deinze

Op donderdag 4 april is er een literaire fijnproeversavond in Standaard Boekhandel Deinze. Hapjes en drankjes worden afgewisseld met literaire intermezzo’s van o.a. Toni Coppers, Angelo Achtergaele, Steven Van de PutteJan Van den Abeele en Dimitri Casteleyn, m.a.w. beloftevolle jongeren in combinatie met vaste waarden. Dat gaat voor vuurwerk zorgen.

Het Bloemgebeuren zal ons ook de nieuwste trends rond tafeldecoratie voorstellen.

En we stellen ‘Samen met SB naar Yesterdayland’ aan jou voor!

Tot slot voorzien we een zoete afsluiter van een gezellige avond.

De boeken van de aanwezige auteurs zijn verkrijgbaar in onze webshop en bij een Standaard Boekhandel in je buurt.


Aanstellingsceremonie

Op zondag 19 mei 2019 om 17:00 u is het dan zo ver. Ik kreeg van de stad Deinze de kans om een heel mooi programma samen te stellen, met poëzie, muziek en theater tegen het fraaie decor van de Klaproos. Iedereen van harte welkom. Inkom is gratis.

De nieuwe stadsdichter van Deinze wordt officieel aangesteld.
Steven Van de Putte leest voor uit zijn bundel ‘Moederstad’ en eert zijn voorgangers. Een literaire ‘Reynaert de Vos’-performance wordt gebracht door auteur Patrick Bernauw. Muzikaal optreden wordt verzorgd door Mattias Vanhoecke (piano) en Sam Vandekerckhove (trompet) en de presentatie door Yves Van Durme.
Na de voorstelling wordt een receptie aangeboden.
Graag inschrijven tegen maandag 13 mei 2019 via cultuur@deinze.be.

Zaal De Klaproos (auditorium bibliotheek) (Stationsstraat 20, 9850 Landegem